RANDEVU ALIN
Kanal Tedavisi (Endodonti)
Kanal Tedavisi (Endodonti)
HİZMETLERİMİZ
Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından gerçekleştirilebilir. Endodontist, diş pulpası veya sinirinin hastalıkları ve yaralanmalarının nedenleri, teşhisi, önlenmesi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir.
 
  • Kanal tedavisinde ilk adım, kök kanallarının şeklini görmek için bir röntgen filmi çekerek çevredeki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemektir.
  • Diş hekimi dişin yakınındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Bazı vakalarda diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak birçok diş hekimi hastanın rahatlaması ve prosedürün daha düzgün uygulanması için bölgeyi uyuşturur.
  • Tedavi sırasında o bölgeyi kuru ve tükürüksüz tutmak için dişin etrafına bir lastik tabakası yerleştirecektir.
  • Diş hekimi bunun ardından kök kanalına bir erişim deliği açacaktır. Bu delikten içerideki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ile pulpa dişten çıkarılır. Temizleme işlemi kök kanal törpüleri kullanılarak gerçekleştirilir.
  • Çapları giderek artan törpüler sırasıyla bu delik içine yerleştirilerek kullanılır ve kök kanallarının çeperlerini kazıyıp fırçalayarak temizlemek için diş boyunca çalışılır.
  • Buradan çıkan mikro kalıntılar düzenli olarak temizlenir. Dişin iç kısmı iyice temizlendikten sonra açılan delik kapatılır. 
 
 

Tedavi Öncesi Süreç Nasıldır?

Kanal tedavisi yapılacak dişin özü canlı ise ve kişinin genel bir sağlık problemi, sistemik (tüm vücudu etkileyen) bir hastalığı yoksa tedavi yapılmadan önce antibiyotik kullanmaya gerek duyulmaz. Ancak enfeksiyonun ileri olduğu durumlarda ve diş hassasiyeti durumunda hekim tarafından antibiyotik verilebiliyor.
 

 

Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Diş röntgeni ile kök kanalları ve çevre kemiklerdeki iltihaplanma görüntülenir.
Lokal anestezi ile diş çevreniz uyuşturulur. Sinirin öldüğü durumlarda anesteziye gerek duyulmaz ancak hekiminiz sizi rahatlatmak için anestezi uygulayabilir.
Dişe bir delik açılarak pulpa dokusu çevresindeki bakteriler ve enfekte doku ile çıkarılır.
Sonrasında kök kanalları temizlenir ve oluşan boşluğa dolgu yapılarak tekrar enfekte olması önlenir.
Dişteki boşluğa yapılan dolgu için günümüzde dijital porselen dolgu sistemi kullanılabiliyor. Bu tip dolgular dişe destek açısından çok daha etkili oluyor. Yani tedavisi yapılan dişin ömrü kısalmıyor.
 

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisi sonrasında yavaş yavaş dişlerde iyileşme gözlemlenirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar: 
 
  • Kanal tedavisi bitene kadar sert veya kabuklu yiyecekleri ısırmaktan kaçınmak gerekir.
  • Günlük diş temizliğine aksatmadan devam etmek önemlidir. Dişlerin hassasiyeti de göz önünde bulundurularak dairesel hareketlerle ve nazik bir şekilde dişlerin günde en az 2 kere fırçalanarak temizlenmesini sağlamak gerekir. Günlük diş temizliğini aksatmamak, hem kanal tedavisi sonrası için hem de genel ağız sağlığı için şarttır.
  • Kanal tedavisi sonrası olası enfeksiyonların da önüne geçmek için günde en az 1 defa diş ipi kullanmak gerekir. Diş ipi kullanımı, diş fırçası kullanımında olduğu gibi ağız sağlığı için gereklidir. Diş ipi kullanımına başlarken, hekimin ağız ve diş yapınıza uygun önerilerinden faydalanabilirsiniz. 
  • Tedavi sonrasında yapışkan ve şekerli gıdaların tüketiminin bir süreliğine azaltılması önerilir. Şekerler diş çürüklerin en önemli nedenlerindendir. Hem ağız hem de tüm vücut sağlığı için şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır. Şeker yalnızca çikolata, gofret gibi ürünlerde değil; birçok içecekte ve paketli üründe bulunur.
  • Endodontik tedavi sonrasında hekim tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar veya spreyler düzenli kullanılmalıdır. Eğer kullanılan ağrı kesici ilaçlar veya spreyler ağrıyı azaltmıyorsa en kısa süre içerisinde hekiminize başvurabilirsiniz.
Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş